Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agility - Kutyás sportok

 

Agility kutyával

Hazánkban is régóta népszerű kutyás sport az agility. A sport fiatal kora ellenére igen népszerű, pedig sokan még csak most kezdik felfedezni. Az agility angol szó, magyarul ügyességet, fürgeséget jelent, és egy olyan sportágat jelöl, ahol a kutya és gazdája együttesen, aktívan oldanak meg ügyességi feladatokat. Mindezeken túl a talán legfontosabb, hogy az állat mennyire tud gazdájával hatékonyan együtt dolgozni. Mindez hasonló a kutyák munkavizsgáihoz, azzal a különbséggel, hogy itt a gyakorlás és a verseny célja nem valamely speciális/éles bevetésen (őrzés, védés, vadászat stb.) való helytállás, hanem pusztán a közösen végzett “játék” öröme és persze a jó kondíció.

Az agility születése mint számos “extrém” sport esetében, itt is teljesen a véletlen múlott. 1977-ben a szigetországi Cruft’s Dog Show versenybizottsága egy bemutatópályát avatott kutyások számára, és a bemutató olyan tetszést aratott, hogy a következő évben is megrendezték a műsort. Öt évre rá már megalakult egy egyesület, amely magára vállalta a szervezést, nem sokkal később pedig egy angol cég az akadályok gyártását is elkezdte. Hamarosan elkészült a szabályzat, és ma már a világ számos országában rendeznek versenyeket. Sorra alakulnak az egyesületek, ahol agility-edzők készítik fel a lelkes kutyásokat, így Magyarországon is, ahol 2001-ben alakult a Magyar Agility Szövetség.

A fentiekből már kiderült, hogy az agilityhez bizonyos sporteszközök kellenek. A sportág lényege, hogy a kutya és gazdája meghatározott időn belül teljesítse a pályát, ahol a kutyának a mellette futó gazda utasítására különböző akadályokon, gátakon, ugróakadályokon és alagutakon kell áthaladnia - természetesen szigorúan meghatározott módon és sorrendben. Hibának számít, ha a kutya az akadály előtt megtorpan, elszalad mellette, leveri a lécet vagy nem érinti az ún. kontaktzónát (az akadály azon részét, amely érintése nélkül a kutya nem hagyhatja el az akadályt). Súlyos tévesztések vagy a maximális futamidőn túli teljesítés kizárást von maga után. A versenypályán 12-20 számozott akadályt kell teljesíteni, és nincs két, az akadályokat azonos sorrendbe rendezett pálya.

Miután a feladatok nem könnyűek, nem árt, ha kutya már rendelkezik egy alapfokú munka- vagy engedelmességi vizsgával. Természetesen bármely fajta vagy keverék kutya bátran elkezdheti az edzéseket, sőt a kor sem számít. A lényeg, hogy a kutya képes legyen a feladatok teljesítésére és alkalmas gazdája utasításainak villámgyors végrehajtására. A kutyák nagy méretkülönbségei megköveteli a méretosztályokat, de minden méretoszályra azonos követelmények vonatkoznak. Előfordulhat, hogy pl. egy kis súlyú kutya nem tudja átbillenteni a mérleghintát, ebben az esetben ellensúlyt szerelnek az akadályra, amely így már teljesíthető.

 

A mappában található képek előnézete BUNTI

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.