Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egészséges szőrzet titka

Kép A TÖKÉLETES ÁPOLTSÁG ELÉRÉSÉÉRT

1. Kefélés, fésülés
Az egészséges szőrzet titka

A szőrzet alapos kikefélése szükséglet: Kedvence a háziasítást megelőzően, természetes környezetében bozótos, cserjés területeken áthaladva, a bokrok között szabadult meg elhalt szőreitől. Ma az ilyen bozótos, bokros területek ritkák és a kutya csak a gazdája gondoskodására számíthat... A kefélés során elhalt szőrök, por, idegen testek, szemét távolítható el a szőrzetből (virágpor és szúrós növényi részek). Kefélés hatására a bőr vérellátása javul, ezáltal a tápanyaggal és oxigénnel való ellátása fokozódik, ami serkenti az egészséges szőrszálak újratermelődését. Lehetőség van az esetlegesen előforduló ivarérett bolhák fellelésére és az azonnali parazitaellenes beavatkozásra. Hogy a kefélés kellemes legyen a kutya számára és egészséges szőrszálakat ne tépjünk ki, mindig a szőrzet típusának és sűrűségének megfelelő kefét, fésűt, illetve speciális ápolószert (Démélant Eclot, Démélant Douceur) válasszunk, amely a szőrzetet védőréteggel látja el, az eszközt sikosítja, könnyen csúszóvá teszi és csökkenti a csomósodási hajlamot. A kefélést, fésülést mindig türelmesen kell végezni és az állatot meg kell nyugtatni a művelet alatt.
A tökéletes fésülés, kefélés két lépcsőben történik

1./ A szőrzet fellazítása érdekében, szőr ellenében keféljük azt át, miközben a Démélant Eclat-ot permetezzük rá.

2./ Puha, hosszúszőru fajták (Yorkshire, afgán agár, tibeti terrier, Shih-Tzu...) szőrét csak szőrirányban keféljük. Ezzel szemben a tömöttebb szőrzetű fajták (uszkár, pekingi palotakutyácska, collie...) szőrét másodszorra visszafelé is kell kefélni. Végül egy lekerekített fogú (a bőr megsértését elkerülendő) fésűvel szőrirányban végig kell fésülni a bundát, hogy ellenőrizzük, megfeielően fellazult és csomómentes-e. A kutyák életkörülményei és a szőrtípus határozza meg, hogy miyen gyakorisággal kell a kefélést, fésülést végezni. Egy tény: minél gyakrabban kefélik, fésülik a szőrt, annál jobb.
2. Fürdetés
Meghitt pillanatok a tökéletes tisztaság szolgálatában

Fürdetéskor eltávolithatók a szennyeződések és az élősködők a szőrzetről, miközben a bőr és a szőrzet friss levegőhöz jut és a szőr csomósodása csökkenthető. Kedvence jobban fogja magát érezni, az esetkeges bőrviszketés megszűnik és a család környezete is tisztább lesz. A gazdán múlik, hogy milyen gyakorisággal fürdeti kedvencét: semmi sem szól a gyakori fürdetés ellen, feltéve ha azt a megfelelő szerrel végzik, amely kímélő hatású és nem izgatja a bőrt.

Ahogy a gazda saját magánál megszokta, hogy kétszer egymás után mossa a haját, úgy kell a kedvencek bundáját is tisztogatni. Az első mosáshoz Essentiel Protéine-t használjanak. Ez olyan sampon, amely minden börtípusnak megfelel és alaposan, de kímélve tisztít. A második mosást a szőr típusának, színének és a kutya pillanatnyi szükségletének megfelelően választott samponnal végezzék. Ennek kiválasztását megkönnyíti, ha a "Személyre szabott tanácsokat" megnézik.

Fürdetéskor a samponozás után általában egy tápláló és regeneráló ápoló kondícionálót célszerü a szőrre íelvinni (Coresse Volume, vagy Coresse Brillance). A felnőttkor eléréséig a kutya szőrét, fürdetés után azonnal, hajszárítóval meg kell szárítani és közben ki kell kefélni. A szárítást a nyakon és a mellkasnál kell kezdeni mert ezek különösen érzékeny testtájak és nem szabad sokáig nedvesnek maradniuk.

Télen és hosszúszőrű fajtáknál a szőrt mindig meg kell szárítani hajszárítóval. Inkább erös légfúvó hajszárítót használjanak, mint nagyon meleg levegővel szárítót, mert az a szőrt statikusan feltölti.

Egészen kis kölykök fürösztése nem javasolt! (Őket a szárazsamponok ill. a lemosók segítségével tarthatjuk tisztán.)
3. A két fürdetés között
A gyors tisztogatás előnyei

Ha időhiány miatt nem lehetséges a fürdetés, a szőrzet akkor is tisztán tartható egy lemosó oldat, illetve egy növényi alapanyagokból álló, természetes púder segítségével. Ezeket az anyagokat keféléskor kell felvinni a szőrre és nem kell őket kiöblíteni. Az ápolásnak ez a módja nagytestű és hosszúszőrű kutyáknál nagyon előnyös és gyakorlatias, ahol a szárítás hosszadalmas lenne (németjuhász kutya, briard...), de szálkás szőrű fajtáknál (terrierek...) éppúgy javasolt, mint azoknál a fajtáknál, ahol a szőr szerkezete a gyakori fürdetést nem teszi kívánatossá (husky, chow-chow, collie...).
4. Különleges ápolás
"apró" részletek, melyeknek jelentősége van

A kutya ápolásához hozzátartozik a szemek, fülek és körmök ápolása is... Körömápolás:
Ha a kutya keveset mozog, vagy csak szőnyegpadlón, illetve sima füves területen jár, a körmök gyorsan túlnőnek. Kölyökkortól rendszeresen vágni kell a körmöket. Mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a körömnek csak a hegyét csípjék le, mert a körömben egy vérér fut és ha az megsérül, vérzés jelentkezik. Ha ez mégis bekövetkezne a körmöt vérzéscsillapító porral be kell hinteni.

Fülek ápolása:
Nagyon fontos, különösen lógó fülű fajtáknál. Ezeknek a füle nem szellőzik megfelelően. Hogy a gyulladásokat meg lehessen előzni, hetente egyszer a fültisztítóval, Soin des Oreilles, ki kell tisztítani a fület és gyakran kell szőrteleníteni.. Ezt a beavatkozást megkönnyíti, ha havonta egyszer a fül belső felületére Confort Spray-t fújunk, vagy Confort Poudre szórunk. Az így zsírtalanított szőrszálakat könnyebb eltávolítani.

A szemek és a szakáll ápolása:
Sok fajtánál gyakran vöröses, csúnya nyomok vannak a szemek alatt és a szakállon, melyek a könny és a nyál savassága miait alakulnak ki. Hogy a nemkívánatos nyomokat eküntessük, vagy méginkább megelőzzük, naponta hasznajuk a szemápoló Soin des Yeux terméket. Egy hónap leforgása alatt a kellemetlen nyomok gyakorlatilag teljesen eltűnnek. De az ápoló krém használatát ne hagyjuk abba ezután sem: Mert csak a rendszeres napi használat révén lesz foltmentes a szemkörnyék és a szakáll.
5. Parazitaellenes kezelés
kis barátunk védelmében

Ahogy beköszönt a tavasz, máris megjelennek a kedvencünket veszélyeztető élősködők. A kullancsok kutyák és macskák életveszélyes megbetegedését közvetíthetik: a piroplasmosist. A bolhák viszketést, allergiát idézhetnek elő és paraziták köztigazdái lehetnek. Ezért minden eszközzel küzdeni kell ellenük.

Aranyszabály a bolhák elleni védekezésben: Az állat környezetét is parazitamentesíteni kell! A bolhák befészkelnek az alvókosárba, a párnába, a szőnyegbe, a parkettarepedésekbe, stb. Tudni kell, hogy egyetlen bolha naponta több ezer petét rakhat le!
Ez a gyors szaporodási ütem valóságos csapást jelent! A környezet parazitamentesítése érdekében a Zéro Pace Environment (Magyarországon még nem kapható) termékkel kell az egész területet bepermetezni. Ez az anyag a kifejlett parazitákat és lárváikat elöli, a peték és egyéb fejlődési alakok kifejlődését gátolja.

Ha a kutya erősen fertőzött paraziiákkal, a védekezést fokozni lehet az Antiporositalre Défense (Magyarországon még nem kapható) sampon révén, míg ha csak kevés "albérlő" tartózkodik az állaton a Protection Douce termékkel lehet mentesíteni. Két perc után az állat szőrét alaposan ki kell öblíteni.
Az Antiparasitaire Défense kezelést ma fertőzöttség esetén meg lehet ismételni de a második samponozást ennél a fürdetésnél már célszerű Essentlel Protéine samponnal végezni, hogy a szőrzetet és a bőrt is ápoljuk. Végül, mint minden samponfelhasználás után, egy ápoló kondícionálót kell alkalmazni, hogy a szőr védő zsírrétegét helyreállítsuk. Az Antlparasitaire Défense sampont ne megelőzési céllal használják, mert ez gyógyszer és az erős fertőzöttség leküzdésére szolgál!
Nyáron a Protedion Douce samponok gyakori használata elegendő védettséget nyújt.
Kölyökkutyák és érzékeny kutyák részére a Collier aux Essentielles olajos kivonatokat tartalmazó nyakörv használata a megfelelő.


http://www.selbruha.hu/

 

A mappában található képek előnézete Yahm-Yahng

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

szőrbalzsam

(Nemes Ildikó, 2013.05.22 10:39)

Találtam a Petissimon egy olyan samponbalzsamot, amit nem kell kimosni, és mégis ápolni lehet vele a kutya szőrét......azaz 2 kutyakozmetikus között, ha valamiért fel szeretnénk frissíteni a kutyus szőrét, akkor lehet használni...Holnap fog megérkezni, de sok jó hozzászólást olvastam, kiváncsi vagyok rá milyen lesz ?