Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Genetika

krizsanyik-katalin-2.jpgKöztudomású, hogy a kutyatenyésztésben (de más háziállatok esetében is) a fajták a szelekció és a célzott tenyészpárosítások, tehát a fajtanemesítő munka révén folyamatos fejlődésen esnek át, újabb és újabb, a kutyák esetében sokszor divatosabb fajtaváltozatok jelennek meg, ami hosszú távon a korábbi változatok teljes eltűnését, de egyre súlyosbodó genetikai beszűkülést is okozhat. Az állandó fajtanemesítés eredményeként az úgynevezett korszerűbb típusok ez által genetikai zsákutcába is kerülhetnek. A szelekció alapját jelentő változatosságuk annyira lecsökken, hogy nincs már mód a fajtán belüli vonalkeresztezések vagy idegenpárosítások révén "fajtafejlődésük" további biztosítására. A génmegőrzés ilyenkor jelenthet nagy segítséget.

Az örökítő anyag stabilitása azt jelenti, hogy a fajtajelleg szempontjából fontos génhelyeken a homozigótaság (egy adott tulajdonságot tekintve az apai és anyai jellemzők megegyezése) gyakori. Ennek jótékony következménye az is, hogy az egyes kenneleken belül sok olyan egyed található, amely kitűnő átörökítő képességgel rendelkezik és alapvető tulajdonságait, jól átadja utódainak.

Az utóbbi 30-40 évben a génkészlettel foglalkozó biotechnológiai eljárások olyan fejlettségi fokot értek el, hogy háziállatainknál a kiváló egyedek DNS készletét gyarapító és megőrző beavatkozások (spermamélyhűtés, petesejtkinyerés, mesterséges megtermékenyítés, génsebészet, klóónozás, embriómélyhűtés, embrió-átültetés, stb.) csaknem rutinszerűen terjedhettek el. Kutyák esetéhen egyelőre csak a sperma mélyhűtéses tárolása és későbbi időpontban való felhasználása tekinthető ilyen DNS-megőrző eljárásnak. A kutyatenyésztés fellendülése és az egyre értékesebb tenyészállatok, megjelenése vetette fel a génanyag ilyetén megőrzésének szükségességét. E módszer jelentősége a nagy értékű, ugyanakkor szűkülő génbázissal rendelkező fajták
Génjeinek hosszú távú megőrzésében van. A génbankban (kriobank, DNS-bank) tárolt sperma akár a hímállat pusztulása után is felhasználható.
Tenyésztési nézőpontból a sperma mélyhűtéses tárolása több érdekes kérdést is felvet. Köztudomású, hogy a kutyatenyésztésben (de más háziállatok esetében is) a fajták a szelekció és a célzott tenyészpárosítások, tehát a fajtanemesítő munka révén folyamatos fejlődésen esnek át, újabb és újabb, a kutyák esetében sokszor divatosabb fajtaváltozatok jelennek meg, ami hosszú távon a korábbi változatok teljes eltűnését, de egyre súlyosbodó genetikai beszűkülést is okozhat. Az állandó fajtanemesítés eredményeként az úgynevezett korszerűbb típusok ez által genetikai zsákutcába is kerülhetnek. A szelekció alapját jelentő változatosságuk annyira lecsökken, hogy nincs már mód a fajtán belüli vonalkeresztezések vagy idegenpárosítások révén "fajtafejlődésük" további biztosítására. A génmegőrzés ilyenkor jelenthet nagy segítséget. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a jövőbeni fajtaváltozat olyan távol áll majd a régmúlt idők típusától, hogy a megőrzött spermával végzett újabb keresztezés egyúttal a hosszadalmas nemesitől munka újrakezdését is jelenti, időhátrányt okozva. Ezért van az ilyen módszereknek inkább a veszélyeztetett fajták esetében nagyobb jelentősége. Csak remélni lehet, hogy a védett magyar kutyafajták nem kerülnek ilyen helyzetbe. Szerencsére a legtöbb értékes kutyafajtát világszerte tenyésztik és dokumentálják, így a génfrissítésnek nincs különösebb akadálya a nemcsak térben, hanem genetikailag is valamelyest távolabb álló fajtavonalak keresztezésével.

CH Rozsdás Halász Zsisko

 

A mappában található képek előnézete ÁTK bemutato Lurdy-ház Tibeti Terrier

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.