Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyakölyök táplálásáról

 

Divine Dritti repa 2


Otthon készült ételek
Ezek azok a táplálékok, amelyet otthon készíthetünk el rizsből, húsból, zöldségekből. A nagy hátrányuk az, hogy megfelelő elkészítésük nagyon drága és sok munkára van hozzá szükség, valamint nagyon nehéz megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, zsírt, rostot, cukrot, vitamint, nyomelemet - legfőképpen foszfort és kalciumot - belekeverni. Ha a kölyöktáp nem tartalmazza ezeket megfelelő minőségben és mennyiségben, akkor nagyon sok táplálkozási rendellenesség alakulhat ki.


Készételek
A készételek komplettek, kiegyensúlyozottak és az összes tápanyagot tartalmazzák, amelyre a kölyöknek szüksége lehet a növekedés alatt. Ezeknek a táplálékoknak ugyanolyan biztonságosnak kell lenniük, mint a humán élelmiszereknek.


Konzervek
A konzervek átlagos víztartalma 80%. Felbontás után nem állnak el hosszú ideig és egy év alatt körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint a száraz tápok.


Száraz tápok
Ezek a tápok 14%-nál kevesebb vizet tartalmaznak (a jobb minőségűek általában 8-10%-ot). Ezek teljes értékű, kiegyensúlyozott tápok, amelyek megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazzák az összes, kölyökkutyának szükséges tápanyagot (fehérje, zsír, rost, cukrok, ásványi anyagok és vitaminok).
A gyártó által ellenőrzött nyersanyagok kiváló minősége eredményezi a magas emészthetőségű és megfelelő minőségű tápokat. Ezek a tápok már nem igényelnek külön otthoni munkát és könnyen adagolhatóak.

A növekedési periódus a kutya életének legmeghatározóbb szakasza. Ilyenkor alakul ki a kutya karaktere, valamint a nagysága, a formája és arányos külseje. A jó fejlődéshez szükség van a megfelelő táplálkozásra, amely a kölyöknek minden tekintetben megfelel.
Mindig alapvető szabály a kölyöktáp megválasztásánál:
- különbségek a méretben és a fejlődési sebességben
- a kutya emésztési sajátosságai.

junior-0
A KISTERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
A kistermetű kutyáknak a felnőttkori testsúlya maximum 10 kg és a növekedési periódusuk rövid, mindössze 8 hónap.
A kistermetű kölyköknek szükségük van megfelelő mennyiségű fehérjére, szénhidrátokra és zsírokra a csontozat és izomzat optimális növekedéshez.
Magas emészthetőségű tápra is szükségük van, hogy megkíméljük őket a lágy széklettől, valamint a hasmenéstől, amelynek nagy hatása van a kutya jó közérzetére és egészségére. Mindig adjunk nekik speciális tápot, amelyet a kistermetű kölyökkutyáknak fejlesztettek ki. Ez biztosítja a rendes bélmozgást és a tápanyagok jobb felszívódását.
A tápszemcse méretének és keménységének a kutya kis állkapcsához és fogaihoz kell igazodnia. Néhány száraztápot úgy fejlesztettek ki, hogy ez lehetővé váljon, és különösen ízletes legyen, hogy a válogatós kölykök is megegyék.


A KÖZEPES TERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
Közepes termetű kutyáknak a felnőttkori testsúlya 10-25 kg közötti.
A növekedés 12 hónapja alatt egy közepes termetű kutya a születéskori testsúlyának 40-50-szeresét éri el. Ez alatt az idő alatt nagy szüksége van energiára és tápanyagokra, valamint megfelelő arányban és mennyiségben foszforra és kalciumra annak érdekében, hogy a kutya növekedése és csontosodása harmonikus legyen.
Az emésztőrendszer ekkor a legérzékenyebb. Nagyon fontos ezért, hogy magas emészthetőségű tápot válasszunk az állat részére, amely táplálja a normál bélflórát, valamint optimalizálja a bélpasszázst.


A NAGYTERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
A nagytermetű kutyák (felnőttkori testsúlyuk 26-45 kg közötti) születéskori testsúlyuknak 70-90-szeresét érik el a növekedési periódus végére, amely 15-18 hónapig tart.
Ez a hosszú növekedési periódus azt követeli meg, hogy a kutya kontrollált energia bevitelt kapjon olyan táp által, amelynek a zsírtartalma limitált a csontrendszer mineralizációjának biztosítása érdekében - az állat elhízása nélkül.


AZ ÓRIÁS TERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
Az óriás termetű kutyáknak (pl, leonbergi, dán dog, bernáthegyi stb.) a teljes kifejlettségük eléréséhez 18-24 hónapra van szükségük.
A születéskori testsúlyuknak 80-100-szorosát érik el felnőttkorra, a hosszú növekedési periódus alatt a súlygyarapodást kontrollálni kell, és oda kell figyelni a csontvázrendszer mineralizációjára. Az izületek megfelelő felépítése is nagyon fontos, mivel óriási súly nehezedik rájuk felnőtt korban.


Hogyan etessük a kölyökkutyát helyesen?
A kölyökkutyának háromszor adjunk enni naponta hat hónapos korukig. Mindig ugyanabban a meghatározott időben és ugyanabban a tálban adjunk neki enni. Ezek a tényezők megtaníttatják a kölyökkel a jó étkezési szokásokat. A kutya falkában élő állat és mindig ismernie kell a helyét a rangsorban. Ezért minden esetben a saját étkezésünk után etessük meg a kölyökkutyát, hogy tudassuk vele; mi és a családunk vagyunk a dominánsak. Soha ne hagyjuk a tápot szabadon, mivel így a kölyök nem tudja szabályozni az étkezéseket, és ez elhízáshoz vezethet!
Mindig annyi tápot adjunk a kölyöknek, amennyi a zsákon fel van tüntetve, óvakodjunk az édességektől és a maradékoktól, mivel ezek nem fedezik a kölykök tápanyag szükségletét! Ezek segítenek megelőzni az elhízást, amely a kölyök további életét befolyásolja.
A kölyöknek mindig legyen szabad hozzáférése a rendszeresen cserélt, friss vízhez!

Divine Dritti hever 10

 

A mappában található képek előnézete Kiskutya kavalkád.2

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.