Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Progressíve Retinal Atrophy-PRA

2014.08.16.-abe-klubkiallitas-245timur-avatar.jpg Minden élőlény, így a kutya is lehet beteges, sőt, ő is hordozhat örökletes betegségeket, vagy arra való hajlamot.

Ezekkel a tényekkel szembe kell néznünk, de ne dramatizáljuk túl a helyzetet.
Kétségkívül vannak fajták, amiket az ember tudatosan tenyésztett ki saját izlésvilága szerint,
s ezek a fajták nagyobb százalékban hordoznak örökletes betegségeket,
bizonyos tipusú fajták meg életképtelenek az ember beavatkozásai nélkül,
de aki ilyen fajtát választ társnak, az már ezzel nagy valószínűséggel tisztában van.
A Tibeti Terrier nem tartozik a túltenyésztett fajták közé.
Természetesen itt is sorsszerűen előfordulnak örökletes betegségek, mivel ma már egyre kevésbé működik a természetes szelekció, ez nem igazán megfelelő tendencia, mert bizony vannak, akik ezeket a nem tenyésztésre alkalmas egyedeket is tovább szaporítják, 
ezzel kontrolálatlanul megnövekszenek a tenyésztésben nem kívánt tulajdonságok és betegségek jelenléte.
Ez nagyon nehéz kérdés, és nehezen kivitelezhető, hogy a tenyésztés "tiszta" legyen, mivel sem emberi,
sem pedig észérvek alapján nem lehet kordában tartani minden szaporulatot.

PRA: Maga a fogalom a retina megállíthatatlan tönkremenetelét / elhalását jelenti. 

A PRA a kutya (és a macska) szemének egyik legfontosabb örökletes megbetegedése. Több kutyafajtánál elterjedt. Ebben a betegségben autoszomális recesszív öröklődése folytán úgy kanok mint szukák is szenvedhetnek. Másrészt vannak az ún. "génhordozók", akik maguk egészségesek. Az érintett állatok a PRA-ra nézve homozigóták, amikor is a betegség csak bizonyos kortól jelentkezik.  
Az embernél is van egy majdnem hasonló megbetegedési forma, melynek hasonló a lefolyása, ez a Rethinitis pigmentosa, ezt esetleg ismerhetik olvasóink. 

A PRA a szem legbelső rétegét, a retinát érinti, ahol a látás szempontjából igen fontos idegcellák helyezkednek el. Itt különbséget teszünk a nappali látáshoz szükséges csapok és az éjszakai látáshoz szükséges pálcák között. A PRA a pálcák lassú elhalásával kezdődik, majd a csapok tönkremenetele következik. Az érintett kutyák ezért először jellemzően elveszítik az éjszakai látási képességüket majd ehhez csatlakozva a nappali látás képességét. A PRA minden esetben mindkét szem teljes megvakulásához vezet.  

A PRA a kutya különböző életszakaszaiban jelentkezhet, durván 3 formát különböztethetünk meg: 

A korai formánál 6 hónapos korban kezdődik a sötétedéskori rossz látás, a teljes megvakulás egy - két éves korra bekövetkezik.  

A közepes formánál az első tünetek egy - két éves korban jelentkeznek, a teljes megvakulás három - öt éves korra bekövetkezik.

A kései formánál a rossz éjszakai látás három - öt éves korban jelentkezik, a teljes vakság hat- kilenc éves korra következik be.  

Van még néhány specifikus átmenti forma, ezeknek azonban nincs klinikai jelentősége. A bobtailnál a leggyakrabban a kései forma fordul elő, bár kivételek természetesen vannak.  

Ennek megfelelően a tünetek (a tulajdonos számára) jellegzetes lefolyásúak. A figyelmes tulajdonosnak gyakran tűnik fel bizonytalanság vagy akár bizonyos félénkség is a derengéskor vagy az esti órákban. Az állat pl. nem akar egyedül kimenni pisilni, és mindig a tulajdonos közelében maradnak. Néhány állat már ebben a stádiumban nekimennek bizonyos tárgyaknak, mások olyan ügyesek (szaglás és hallás), hogy a bizonytalanság kezdetben alig tűnik fel a tulajdonosnak. Ehhez kapcsolódóan tágra nyílt pupilla és sötétben a szem szokatlanul erős "világítása" tűnhet fel.  

Az állatorvos számára az előrehaladott stádiumú PRA tipikus tüneteket mutat. A pupillák tágak, a beeső vizsgálati fényre alig vagy egyáltalán nem reagálnak. A szemfenék kifejezetten erősebben "világít" (hyperreflexia). Indirekt ophtalmoskopos vizsgálatkor pl. a véredények jelentos csökkenése tunik fel. Fajta, kor, szor- és szemszín a kutyafajtáknál igen különbözo lehet, ezért a PRA különbözőképpen nézhet ki.  

A PRA előrehaladott formájában néhány kutyánál a lencse hályogosodása is (katarakta - szürke hályog) is fellép. A tulajdonos számára a szürke hályog fehéres homályban vagy a szem elszíneződésében nyilvánul meg. Ebben az esetekben az érintett állaton a katarakta-operáció nem hozza a látás javulását, mert a látásszűkülés oka a retina, nem a lencse. Ennek ellenére a PRA-val kombinált kataraktában szenvedo kutyáknál rendszeres szemészeti ellenőrzésre lenne szükség ( ca. kétszer évente), mert a szürke hályog következményeként zöld hályog léphet fel (megnövekedett szemnyomás, igen fájdalmas, a szem további károsodásához vezet).  

A PRA diagnózisa a legtöbb esetben a gyakorlott vizsgáló számára a jellegzetes tünetek és a kórtörténet alapján igen gyorsan felállítható. Természetesen vannak olyan esetek, amikor további műszeres vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózishoz. Olyan esetekben, amikor szürke hályoggal kombináltan lép fel, a lencsehomály miatt a diagnózis felállítása nem lehetséges. Ilyen esetekben ERG (elekroretinogrphia) vizsgálatot kell végezni. Csak az ERG segítségével lehet a retina működését ellenőrizni. Ezt a vizsgálatot a szív EKG vagy az agy EEG vizsgálatával lehet összehasonlítani. Európa egyetemi klinikáin az ERG-t a PRA korai diagnosztizálására használják, ez azt jelenti, hogy a retina látható elváltozása előtt ERG segítségével már megállapítható a PRA. De ehhez az ERG vizsgálathoz szükséges a megfelelő tapasztalat és a speciális felszerelés is. "Sima" ERG vizsgálatot a szürke hályogos PRA megállapítására majdnem minden szemészetre specializálódott állatorvosi praxisben el tudnak végezni.  

Az utóbbi években a világ több egyetemi klinikáján próbálkoznak a PRA-gén DNA analízisével. Az ír szetter és a briard számára már létezik teszt. Ilyen esetben kis mennyiségű vért vesznek le és beküldik vizsgálatra a laborba. A teszt segítségével minden időpontban eldönthető, hogy a kutya PRA szempontjából homozigóta mentes, heterozigóta hordozó vagy homozigóta terhelt - vagyis egy későbbi idopontban megbetegszik. További fajtáknál jelenleg folyik a kutatás, valószínűleg még évekig fog tartani, amíg a vér DNA- tesztjét az örökletes szembetegségeknél helyettesítheti a szűrővizsgálatot.  

Addig is hatalmas jelentősége van az érintett fajták rendszeres szűrővizsgálatának, hogy az érintett egyedeket, ezek utódait és testvéreit kizárják vagy korlátozzák a tenyésztésben. Hogy ez esetenként mit jelent, arról az illetékes tenyésztési szervezet dönt.  

A PRA legyőzésénél további nehézséget jelent az autosomalis recesszív öröklődésmenet mellet az, hogy a megbetegedés relatív későn ( 3 - 5 év) jelentkezik, így sok esetben a kutyákat már tenyésztésbe vonták. Ezért fontos az idősebb, tenyésztésre már nem használt állatok ismételt évenkénti szűrése kb. 8 éves korig, hogy adott esetben az o utódait ki lehessen zárni a tenyésztésből.  

Mint korábban már említettük, a PRA esetében egy nem gyógyítható, megállíthatatlan látásromlásról van szó, melynek végstádiuma mindig a vakság. A mai napig sem gyógyszeres, sem operatív lehetőséget nem ismerünk, mellyel a PRA megelőzhető, kezelhető, megállítható vagy gyógyítható lenne. Így a kutya tulajdonosának ezt tényként kell elfogadnia. Az a tapasztalatunk, hogy az elfogadás a kutyának gyorsabban sikerül, mint a tulajdonosának. A kutyáknak kifejezett szagló és hallószerve van, ez számára lehetővé teszi a látás nélküli tájékozódást. A kutyák nem küzdenek a sorsukkal, "isten által megszabottként" elfogadják, ugyanúgy, mint ahogy nem törődnek a külsejükkel sem. Ezen kívül a betegség lassú menete folytán hozzászoknak a "hiányzó" látáshoz. A PRA-ban szenvedo kutya életminőségének megítélésének legfontosabb aspektusa az, hogy a megvakulás nem jár fájdalommal. Ennek ellenére természetesen nem csak a kutyának, hanem az embernek is meg kell szoknia az új viszonyokat, időnként "vakvezető emberként" kell rendelkezésre állnia. Néhány esetben bevált egy kísérőkutya is. Összefoglalva elmondható, hogy a legtöbb kutya és tulajdonosa a diagnózis ellenére az első sokk után nagyon jól megoldja a helyzetet.

 

 

Szülő 1

PRA státusza

Szülő 2 PRA státusza

Mentes

Hordozó

Beteg

Mentes

100 % Mentes

50 % Mentes

50 % Hordozó

100 % Hordozó

Hordozó

50 % Mentes

50 % Hordozó

25 % Mentes

50 % Hordozó

25 % Beteg

50 % Hordozó

50 % Beteg

Beteg

100 % Hordozó

50 % Hordozó

50 % Beteg

100 % Beteg

 

Dr. Birgit Lohmann - Vera Lohmann

 

A mappában található képek előnézete Puppy gallery

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.